BRIAN CHARLES TISCHLEDER – THIS TOWN

Artiest info
Website
facebook

 

Sommige artiesten beschikken over een meteen herkenbaar typerend stemgeluid en als je dan een plaat of een song van zo’n zanger hoort, dan weten we diens naam meteen thuis te brengen. Brian Charles Tischleder is zo’n zanger die we al in 2007 leerden kennen als leadzanger en songschrijver van de formatie ‘James Curry’ waar hij voor het vocale werk zorgde, samen met zijn toenmalige maatje Casey Fearing op twee schitterende albums “A Brand New Suit” en “James Curry 13”.

Waarom ‘James Curry’ daarna een veel te kort leven was beschoren weten we niet, maar Brian Charles Tischleder besloot in 2009 om verder te gaan als soloartiest. Toen bracht hij zijn eerste soloalbum “Bordertown” uit waarmee hij bevestigde zijn muzikale carrière in eenzelfde stijl als bij zijn vroegere groep verder te zetten. Na die debuutplaat volgde een EP “Dreams And Fears” in 2014 en in 2017 kwam hij op de proppen met een tweede soloalbum dat de titel “Last Train To Hollywood” kreeg. Begin 2020 bracht hij nog een derde full-cd op de markt die “Momma Told Me So” heette en waarop alweer tien zelfgeschreven songpareltjes te horen waren.

Anderhalf jaar later is er met “This Town” al een vierde album van Brian Charles Tischleder op onze schrijftafel en in onze cd-speler beland. Deze keer met negen liedjes waarvoor hijzelf de teksten en muziek heeft geschreven en ook nu is het alweer ontzettend moeilijk om er de beste songs uit te selecteren, gewoonweg omdat ze stuk voor stuk opnieuw het potentieel hebben om klassiekers in het genre te worden.

De prachtsong “I Can’t Breathe” die u op de eerste video kunt beluisteren werd geïnspireerd door de gewelddadige arrestatie van de zwarte man George Floyd waarbij politieofficier Derek Chauvin uit Minneapolis zjn knie minutenlang in de hals van Floyd duwde waardoor deze op vreselijke wijze het leven liet. Ook Brian Charles Tischleder woont in Minneapolis en hij is beschaamd om te moeten zeggen dat deze racistische moord op een zwarte persoon in zijn thuisstad plaatsvond. Dit liedje met de vaak herhaalde zin ‘Take Your Knee Of My Neck’ zingt hij samen met Tonia Hughes en is zijn eerbetoon aan de zwarte gemeenschap van Minneapolis en aan George Floyd zelf.

Ook de slotsong en titeltrack van dit album “This Town” gaat over de sociale mistoestanden in zijn thuishaven die hij toch nog altijd prominent in zijn hart draagt. De eerste track op het album is het volgens onze bescheiden mening mooiste liedje van de plaat met de op de tweede video te beluisteren song “All Night Hamburger Stand”, een vrolijk op de jaren ’50 gebaseerde doo-wop-nummer dat zeer aanstekelijk werkt en tot dansen en meezingen uitnodigt. Meteen daarna volgt nog zo’n knap stukje muziek dat “Sixteen Candles” als titel kreeg.

Brian Charles Tischleder klinkt ijzersterk in de ballads “Bang The Drum”, zijn ode aan “Marilyn Monroe”, “Riding With The Kings” en “This Town” maar ook als het ritme omhoog gaat overtuigt hij ons van zijn muzikale kwaliteiten, zoals bij de nummers “Falling Down Like Rain” met heerlijk Hammond 3-orgelspel van Joe Peterson en “Black Cadillac” op een repetitieve bas- en drumsriff die gespeeld wordt door respectievelijk Matt Blake en Augest Ogren. We moeten u wellicht niet meer vertellen dat deze cd meteen in onze privécollectie zal belanden, maar daaruit wel regelmatig zal worden opgevist om op een hoog volume door de luidsprekers van de stereo te weergalmen.

(valsam)